Dekkariviikko

Dekkari kuuluu kesään Dekkariviikko käynnistää kirjakesän. Dekkareita kirjoitetaan, ostetaan ja luetaan vuosittain mittava määrä. Kirjakaupat huomioivat rikoskirjallisuuden menestystä viettämällä Dekkariviikkoa 8.-14.6.2015.

- Vuoden jokainen viikko on dekkareiden viikko, mutta erityisen paljon niitä luetaan kesällä, summaa teemaviikkoa Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Katriina Jaakkola.

Jännityskirjallisuuden kiistaton kotimainen kuningas on edelleen Ilkka Remes, jonka teosta Horna myytiin viime vuonna lähes 60.000 kappaletta. Käännöskirjojen puolella vuoden 2014 aihealueen ykköspaikka meni Patricia Cornwellin teokselle Tomuksi ja tuhkaksi (27.100 kpl). Mitä Suomi lukee -listalla toukokuun ykkössijalta löytyy Camilla Läckbergin dekkari Leijonankesyttäjä.

Dekkarit ovat esillä myös perinteisillä Kouvolan Dekkaripäivillä, jotka käynnistyvät tänään perjantaina 5.6.2015. Myös lukijoita kannustetaan dekkareiden kirjoittamiseen erilaisin kirjoitustapahtumin ja kilpailuin.

Kirjakauppaliiton ja Suomen Kustannusyhdistyksen Taloustutkimus Oy:ltä tilaaman Suomi lukee 2013 -tutkimuksen mukaan rikoskirjallisuuden suosio ei ole hiipunut. Lähes viidennes tutkimukseen vastanneista kertoi lukeneensa ja ostaneensa dekkareita. Jännityskirjallisuus oli tutkimuksen mukaan kasvattanut lukijakuntaa ja samalla kirinyt keittokirjojen ohi suosituimmaksi kirjallisuuslajiksi. Dekkareiden ja jännityskirjallisuuden erottaminen toisistaan on vaikeaa.

Dekkari on korkeasti koulutettujen ja paljon kirjoja ostavien kaupunkilaisten kirjallisuuslaji. Dekkareiden ostajia ei voi määritellä sukupuolen mukaan. Niitä ostavat yhtä paljon miehet kuin naiset. Muuten naiset ostavat kirjallisuutta selvästi enemmän kuin miehet. Kirjakauppiaat arvioivat, että dekkarit ovat vieneet lukijoita myös perinteiseltä romanttiselta kirjallisuudelta.

Eniten dekkareita ostavat ja lukevat 40-49 -vuotiaat. Heistä lähes kolmannes kertoi lukeneensa dekkareita viimeisen kuukauden aikana ja reilu kolmannes ostaneensa dekkareita kuluneen vuoden aikana. Dekkareiden suosio on kasvattanut osuuttaan alle 30-vuotiaiden keskuudessa, ja heidän osuutensa dekkarinostajista oli kasvanut vuodesta 2008.

Suomi lukee -tutkimus todistaa kiistattomasti, että suomalaiset ovat edelleen lukijakansaa: 78 % 15-74-vuotiaista suomalaisista osti vuoden aikana vähintään yhden kirjan.

 

Lisätietoja

Kirjakauppaliitto ry, toimitusjohtaja Katriina Jaakkola, 
puh. 050 371 7177, katriina.jaakkola @ kirjakauppaliitto.fi

 

 

Milloin
8.6.2015 - 14.6.2015
Kategoria